Kan ik mijn rolstoel meenemen op reis?

Reizen met het vliegtuig:

Handmatige rolstoelen zijn over het algemeen gemakkelijker mee te nemen, aangezien ze vaak opgevouwen kunnen worden. Elektrische rolstoelen vereisen wat meer planning. Bij deze type rolstoel komt er een extra factor om de hoek kijken.

Elektrische rolstoelen vereisen extra aandacht. Het ligt aan de luchtvaartmaatschappij welke batterijen wel of niet toegestaan zijn. Bij elektrische rolstoelen heeft u verschillende soorten batterijen voor de accu. Deze bepalen of ze mogen blijven zitten of moeten worden verwijderd. De soorten accu’s waar u rekening mee moet houden zijn:

  • Litium-ionbatterijen: Voor rolstoelen met deze batterijen gelden speciale regels. Zorg ervoor dat u vooraf checkt of de capaciteit voldoet aan de luchtvaartvoorschriften. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben namelijk een limiet op milliwatturen (mWh).
  • Droge gel of loodzuuraccu’s: deze zien we vaak terug bij oudere modellen elektrische rolstoelen. In de meeste gevallen zijn ze toegestaan, maar ze moeten altijd goed en veilig verpakt zijn.

We raden u aan om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij om de specificaties van uw rolstoel en accu vooraf te bespreken. Dit bespaart u op het laatste moment veel stress en mogelijke ongemakken.

Quickie Q50 R Carbon de lichtste elektrische rolstoel

Reizen met de trein:

Wanneer u met een rolstoel reist in een trein van de Nederlandse Spoorwegen (NS), zijn er specifieke regels waar u rekening mee moet houden. Allereerst is het goed om te weten dat vrijwel alle intercity- en sprintertreinen toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. De meeste treinen hebben speciale rolstoelplekken die u makkelijk kunt bereiken via de brede deuren. Het is niet nodig om uw rolstoel als bagage op te geven, u kunt gewoon plaatsnemen in de speciale ruimte.

Voor binnenlandse reizen hebben we in Nederland de NS. Voor reizen naar omringende landen hebben we de Thalys, Eurostar en ICE. Die hebben daarin tegen weer andere regels dan de NS. Het is aan te raden om tijdig contact op te nemen met de klantenservice van de betreffende vervoerder om specifieke details te bespreken. Sommige stations hebben liften of rolbanden die je toegang geven tot de perrons, terwijl andere stations minder goed toegankelijk kunnen zijn. Een goede voorbereiding is dus essentieel.

Het is dus belangrijk dat u goed uitzoekt wat de regels zijn per organisatie en reis die u wilt boeken. Hier een aantal punten per organisatie:

NS (NL):

  • rolstoelbreedte: 74 cm.
  • Speciale rolstoelplekken.

Thalys (NL-BE-FR):

  • rolstoelbreedte: 70 cm.
  • Reserveren verplicht, meestal in 1e klas voor de prijs van 2e klas.

Eurostar (NL-UK):

  • rolstoelbreedte: 63 cm.
  • U mag gratis een begeleider meenemen.

ICE (NL-Duitsland):

  • breedte: 70 cm.
  • Rolstoelplekken in 2e klas.

Assistentie

  • Nederlandse NS: Gratis assistentie via NS Reisassistentie (min. 1 uur van tevoren aanvragen).
  • Buitenland: Meestal 24-48 uur van tevoren reserveren via de spoorwegmaatschappij.

Het meenemen van een rolstoel in de trein hoeft geen obstakel te zijn, zolang u maar goed voorbereid op reis gaat. Door de juiste stappen te nemen en op de hoogte te zijn van de regels, kunt u volop genieten van het gemak en comfort dat treinen bieden.